...

Uluslararası İlişkiler Ofisi

Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği Başvuruları Başladı
26/04/2022

Değerli öğrencilerimiz,


Lütfen aşağıdaki ilanı DİKKATLE inceleyiniz. İlanı inceledikten sonra başvurunuzu yapmak için portal.ua.gov.tr sayfasından Üniversitemizin ilanını seçerek e-devlet şifreniz aracılığıyla başvuru yapmanız gerekmektedir.


Başvuru sürecine dair aşamaları görmek için tıklayınız.

Erasmus stajına başvuran öğrencilerin de sistemin yapısından dolayı tercih yapması gerektiğinden 1. ve 2. Grup Program Ülkelerinden birinde staj yapacak öğrencilerin Almanya'yı seçmesi, 3. Grup Program Ülkelerinden birinde staj yapacak öğrencilerin ise Polonya'yı seçmesi gerekmektedir.

1. ve 2. Grup Program Ülkeleri

Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan,


3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya




ERASMUS + PROGRAMI ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURULARI

 

BAŞVURU TAKVİMİ

 

26 Nisan 2022                        : Online  başvuru için başlangıç tarihi

Başvuru Adresi                    : https://portal.ua.gov.tr/

10 Mayıs 2022 saat 16:00     : Online  başvuru için son tarih

31 Mayıs 2022                       : İlk yerleştirme sonuçlarının uio.nevsehir.edu.tr web sayfasından ilanı

Sonuçlara itiraz süresi            : Sonuçların ilanını takiben 7 gün içerisinde (dilekçe ile Uluslararası İlişkiler Ofisi’ne şahsen başvuru yapılmalıdır.)

Kontenjan: Tahmini olarak 12 öğrenciye yetecek kadar hibe olacağı öngörülmektedir. Uluslararası İlişkiler Ofisi başvuruların ardında yapılacak olan değerlendirmede kontenjanları yeniden belirleme hakkına sahiptir.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Yabancı Diller Yüksekokul tarafından 7-8 Nisan 2022 tarihlerinde yapılan İngilizce Yeterlilik Sınavına katılan ve bu sınavdan en az 60 puan alan öğrenciler başvuruda bulunabilir. 

 

Lütfen Dikkat:

  •   Yeni yapılan düzenleme ile başvuruların E-devlet Kariyer Kapısı platformundan (portal.ua.gov.tr) alınması nedeniyle yaşanabilecek gecikmelerden (vize sürecinin gecikmesi, başvuru evraklarının tamamlanamaması vb.)  Uluslararası İlişkiler Ofisi sorumlu tutulamaz.
  •   Staj faaliyetinin en geç 1 Nisan 2023 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekmektedir.

      Tüm başvuru, seçim ve yerleştirme iş ve işlemleri Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılandırılan E-devlet Kariyer Kapısı Platformu (https://portal.ua.gov.tr/ ) üzerinden ve çevrimiçi olarak yürütülecektir. Başvuru için gerekli olan belgelerin ilgili bölümüne yüklenmesi gerekmektedir.

     ÖNEMLİ: E-devlet Kariyer Kapısı platformuna yüklenmesi gereken bilgi ve belgelerde eksiklik olması durumunda ilgili adayın başvurusu geçersiz sayılacaktır.

 

BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

 

  1. Başvuru esnasında 7-8 Nisan 2022 tarihlerinde yapılan İngilizce Yeterlilik Sınavında aldığını Yabancı Dil Puanının (Baraj Puan: 60)  belirtilmesi gerekmektedir. Başvuruların ardından yapılan kontroller neticesinde sınav puanını hatalı girdiği belirlenen öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacaktır.
  2. Çevrimiçi başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve başvuru belgelerinin çevrimiçi olarak yüklenebilmesi için belirlenen tarih aralığına titizlikle uyulması gerekmektedir. Belirtilen tarih ve saatten sonra yeni başvuru alınamayacak, başvurularda değişiklik yapılamayacak ve eksik belgelerin sisteme yüklenmesi mümkün olmayacaktır.
  3. Yabancı Diller Yüksekokul tarafından 7-8 Nisan 2022 tarihlerinde yapılan İngilizce Yeterlilik Sınavına katılmayan ya da sınav puanı 60’ın altında kalan öğrenciler başvuruda bulunamaz.
  4. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) , (21.11.2017 tarih ve 34249659-E.78918 numaralı yazı ile) 2017-2018 bahar döneminden itibaren Türkiye Burslusu öğrencilerin uluslararası değişim programlarına katılmalarını uygun değerlendirmeyeceğini belirtmiştir. Bu nedenle YTB burslusu olarak gelen öğrenciler ders dönemi için Erasmus programına başvuramazlar. (Lisansüstü programlardaki öğrenciler, YTB’den yazılı onay alarak, tez dönemi için faaliyete katılabilirler.)

 

  • Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğrencisi olmak,
  • Lisans ve önlisans öğrencileri için en az 2.20 not ortalamasına, yükseklisans ve doktora öğrencileri için en az 2.50 not ortalamasına sahip olmak. (Sözü edilen minimum ortalamalar elde ediliyorsa, alttan dersin bulunması öğrencinin Erasmus'a başvurması için engel değildir.)
  • Mezun durumundaki (henüz mezun olmamış ve akademik yılın sonunda mezuniyet hakkı elde edecek olan) öğrencilerimiz başvuruda bulunabilir.
  • Staj yapılacak alan, öğrencinin mevcut eğitim programı ile ilgili olmalıdır.
  • Staj yapılacak olan kurumun öğrenci tarafından bulunması gerekmektedir. Web sayfamızda yer alan staj yeri bulma veritabanlarını inceleyebilirsiniz.
  • Staj yapılacak olan kurumdan alınması gereken “Davet/Kabul Mektubu” son teslim tarihi ayrıca bildirilecektir. Son teslim tarihine kadar Davet/Kabul Mektuplarını teslim etmeyen öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacaktır.
  • Sunulan Davet/Kabul Mektuplarının içeriğine bakılarak, staj faaliyetinin yararlanıcı adayının akademik alanıyla uygunluğu kontrol edilecektir.
  • Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce öğrenim yahut staj faaliyetinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmeyecek olması.
  • Daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmış olan ve daha önce Erasmus Plus Programından faydalanmaya hak kazanmış olmalarına rağmen belirtilen tarihten sonra feragat eden öğrencilerin toplam başarı puanlarından her bir faaliyet için "10 puan" düşürülmektedir.
  • Öğrencilerin kendi bilimsel çalışmalarını tamamlamak veya desteklemek üzere yaptıkları çalışmalar, bilimsel araştırma ve projeler staj faaliyeti olarak kabul edilmez. Bu faaliyetlerin staj faaliyeti olabilmeleri için, akademik çalışmalar kapsamında değil, ilgili sektörde ekonomik karşılığı olan mesleki faaliyetler olarak gerçekleştirilmeleri gerekmektedir.
  • Öğrenciler istedikleri takdirde hibe almaksızın Erasmus değişim öğrencisi olabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli Erasmus öğrencileriyle aynı süreçten geçer. Hibesiz Erasmus öğrencisi “Asil Aday Öğrenci” olarak bir kuruma yerleştirilmiş olup bütçenin yetersiz olması halinde hibelendirilemeyeceği Ofis tarafından ilan edilen öğrencidir. Hibe hesaplamasına bütçe yetersizliği dolayısıyla dâhil edilemeyen öğrenci hibesiz olarak faaliyete katılabilme hakkına sahiptir. GANO ve dil sınavı sonucu ile kriterleri sağlayamayan ya da kurum yerleştirmesi “Yedek” olarak yapılan öğrenciler hibesiz dahi olsa programa doğrudan katılma hakkı elde etmezler.

 

       LÜTFEN DİKKAT: Erasmus+ öğrencisi olarak seçilen her öğrenci, bu hakkını ilgili proje süresi dâhilinde kullanmak zorundadır. Herhangi bir nedenle iptal prosedürünü gerçekleştirerek Erasmus+ hakkından vazgeçen öğrenci, hakkını bir başka/sonraki projeye devredemez. Yine de, öğrenci daha sonraki başvuru dönemlerinde Erasmus+ öğrencisi olmak için başvurabilir, ancak başvuru ve seçim sürecine tekrar tabi olur.

 

KONTENJAN

 

  •   Ofisimiz hiçbir öğrenciye hibe alacağının garantisini verememektedir. Başarılı olarak sıralamaya giren tüm başvuru sahipleri  “Asil Aday” statüsündedir. Sonuçların ilan edilmesinin ardından hibeler netleşecektir.
  •   Tahmini olarak 12 öğrenciye yetecek kadar hibe olacağı öngörülmektedir. Uluslararası İlişkiler Ofisi başvuruların ardında yapılacak olan değerlendirmede kontenjanları yeniden belirleme hakkına sahiptir.

 

HİBELER

Hayat pahalılığına göre ülke türleri

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Öğrenci STAJ Hibesi (Euro)

1. ve 2. Grup Program Ülkeleri

Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan,


600

3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya


400

 

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

 

Not: COVID-19 Pandemisi nedeniyle 2019-2020 ve 2020-2021 akademik yıllarında hareketlilik gerçekleştirememiş, hareketliliğini yarıda bırakmış ya da hareketliliğini olağanüstü koşullarda çevrimiçi olarak tamamlamış öğrencilere Ulusal Ajans’ın kararına göre -10 puan uygulanmayacaktır.

 

Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin “Asil Aday” Öğrenci olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir. Başvuruları değerlendirmede kullanılacak ölçütler ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

 

Değerlendirme Ölçütleri

Ağırlıklı Puanlar

Akademik başarı düzeyi

% 50

Dil seviyesi

% 50

Daha önce hareketlilikten yararlanma

(Toplam 100 puan üzerinden)

– 10 puan

 

Yabancı dil sınavına başvurduğu halde girmeyen öğrencilerden

– 5 puan

Başvuru esnasında staj yeri kabul/davet mektubu sunma

+ 10 Puan

Engelli öğrencilere ( engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan

Şehit ve Gazi çocuklarına

+15 puan

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz her bir faaliyet için)

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için

Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır.)

-5 Puan

 

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında Haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere (Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.)

+ 10 Puan

 

Hem öğrenim hem staj hareketliliğine başvuruda bulunma

(Öğrencinin tercih ettiği faaliyetten düşülür.)

-10 Puan

 

 

Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-10” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-20” puan azaltma uygulanır.

 

Daha önce Erasmus Plus Programından faydalanmaya hak kazanmış olmalarına rağmen belirtilen tarihten sonra feragat eden öğrencilerin toplam başarı puanlarından her bir faaliyet için "10 puan" düşürülecektir.

 

İlanda yer alan konuların dışındaki sorularınızla alakalı olarak erasmus@nevsehir.edu.tr adresine E-posta gönderebilirsiniz.

 

ÖNEMLİ HUSUSLAR:

  •        Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.
  •        Staj faaliyeti, belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz. Staj faaliyeti, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir.
  •        Öğrencilerin kendi bilimsel çalışmalarını tamamlamak veya desteklemek üzere yaptıkları çalışmalar, bilimsel araştırmalar ve projeler staj faaliyeti olarak kabul edilmez. Bu faaliyetlerin staj faaliyeti olabilmesi için, akademik çalışmalar kapsamında değil, ilgili sektörde ekonomik karşılığı olan mesleki faaliyetler olarak gerçekleştirilmeleri gerekir. Örneğin, ürün geliştirme amaçlı olarak; bir araştırma geliştirme (Ar-Ge) şirketinde veya bir firmanın Ar-Ge biriminde yapılan ya da ekonomik faaliyet gösteren bir firmanın bir yükseköğretim kurumu ya da araştırma merkezine yaptırdığı deneysel çalışmalarda ve araştırmalarda çalışmak staj faaliyeti kapsamında değerlendirilir.
  •        Öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde staj faaliyeti gerçekleştirilebilir.
  •        Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde öğrenci başvurusunun öğrenci mezun olmadan önce (halihazırda ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrencisiyken) yapılmış olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz.
  •        Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve Erasmus+ Program Rehberinde belirtilen işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dâhil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.
  •        Staj faaliyetinde bulunulacak yurtdışındaki kurumun yükseköğretim kurumu olması halinde, yapılacak çalışma akademik anlamda bir öğrenme faaliyeti olmayıp kurumun genel idaresine yönelik birimlerde uygulamalı çalışma deneyimi elde edilmesidir. Akademik çalışma amaçlı staj faaliyeti gerçekleştirilemez. Lisansüstü eğitim alıp tez döneminde olan öğrencilerin bir danışman eşliğinde yapacağı, kredi karşılığı olan ancak staj kapsamında olmayan çalışmalar için Öğrenme Hareketliliği-Öğrenim kapsamında faaliyete başvurmaları gerekmektedir.
  •        Seçimlere yapılacak itirazlar, sonuçların açıklanması takiben bir hafta içerisinde yapılacaktır. Bu süre içinde yapılmayan itirazlar değerlendirmeye alınmayacaktır. Ayrıca seçilen adayların faaliyete katılmaktan feragat etmeleri haline, bunu itiraz haftası içerisinde Koordinatörlüğümüze bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, aynı adayın müteakip Erasmus başvurularında toplam puanlarından 10 puan eksiltme uygulanacaktır.
  •        Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:

 

- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bkz. ec.europa.eu/institutions/index_en.htm)

- AB programlarını yürüten Ulusal Ajans ve benzeri kuruluşlar

 

  •        Seçildiği halde Erasmus hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi dâhilinde feragat bildiriminde bulunulmaması halinde, öğrencinin daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda 10 puan düşülecektir.
  •        Yapılacak yabancı dil sınavına kayıt olunduğu halde katılım sağlanmamışsa, öğrencinin daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda toplam puanından 5 puan düşülecektir.
  •        Ofis, bütçe beklentilerine bağlı olarak, tahmini kontenjan sayısından daha az/fazla sayıda öğrencinin yerleştirilmesine karar verebilir.
  •        “Asil Aday” statüsünde seçilen öğrenciye yetecek kadar hibe bulunmaması durumunda, bu öğrenciler, diledikleri takdirde hibeden feragat ederek programdan faydalanabileceklerdir.

 

İlanda yer alan konuların dışındaki sorularınızla alakalı olarak erasmus@nevsehir.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

 

1. ve 2. Grup Program Ülkeleri

Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan,


3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya