ERASMUS PLUS STAJ HAREKETLİLİĞİ
- Kazanacağınız yurtdışı tecrübesi ile diğer mezunların bir adım önüne gecebilir ve kariyerinize şimdiden yön verebilirsiniz.
- Fakülte veya bölümünüzün onaylı ile Erasmus Stajını zorunlu stajınızın yerine saydırma imkanınız bulunmaktadır.
- Erasmus Stajı ile Avrupa’nın bir çok ülkesinde staj yapma imkanına sahip olabilirsiniz.
- Erasmus Stajı ile hibe desteği alabilirsiniz.
Staj (yerleştirme) bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme veya organizasyon bünyesindeki mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Öğrencinin faaliyet süresi 2 ile 12 ay arasında bir süre olabilir.
Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut öğretim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır. Aşağıdaki kuruluşlar staj faaliyeti için uygun değildir:
-AB kurumları ve AB ajansları
-AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar
-Misafir olunan ülkedeki ulusal diplomatik temsilciliklerimiz
Senede 1 defa ilana çıkılmaktadır ve her sene başvuru tarihleri değişmektedir. Bu nedenle ilanlarımızı takip etmenizi öneririz.
BAŞVURU ÖN KOŞULLARI |
1. Genel Not Ortalaması:
Ön Lisans ve Lisans öğrencileri için min 2.20/4.00 (58/100)
Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için min. 2.50/4.00 (65/100)
2. Erasmus Öğrenci Staj Faaliyetine başvurabilmek için öğrencinin staj yapacağı kurumu bularak stajını onaylatmış olması beklenmektedir.
3. Staj başvuru sürecinde üniversitemize kayıtlı olan öğrenciler (mezun olmadan önce) staj hareketliliğine başvurmaları halinde, mezun durumunda iken staj yapabilirler. Bu öğrenciler mezun olduktan sonraki bir yıl içerisinde yurt dışındaki stajlarını tamamlamalıdır.
4. Staj konusu ve görevleri öğrencinin mevcut eğitim alanı ile ilgili olmalıdır. Bölüm staj zorunluluğu aranmaksızın, tüm bölüm öğrencileri Erasmus Stajından yararlanma hakkına sahiptir.
Erasmus Öğrenim Hareketliliğinden faydalanılmış olunması Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir.
Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Faaliyetinden yararlanmak isteyen tüm aday öğrenciler öncelikle staj yapacakları kurum ile iletişime geçip staj yapılacak kurumdan Niyet / Davet Mektubu istemeli ve çalışma programı hazırlamaya başlamalıdır.
Yabancı Dil Sınavı
Başvurusu uygun bulunan adaylara her yıl açılan ilanlarda belirtilen tarihlerde yabancı dil sınavı uygulanacaktır.
HİBELER
Hayat pahalılığına göre ülke türleri |
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler |
Aylık Öğrenci STAJ Hibesi (Euro) |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri |
Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan, |
600 |
3. Grup Program Ülkeleri |
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya |
400 |
Erasmus Staj Hareketliliğinden faydalanan öğrencilerin hibeleri günlük olarak hesaplanır ve 2 taksitte ödenir. Taksitlerin oranı, ilk taksit oranı toplam hibenin %80'ini geçmeyecek şekilde Merkez tarafından belirlenir. İlk taksidin ödemesi öğrenci gitmeden önce yapılır. İkinci taksidin ödemesi staj dönemi sonunda, Katılım Sertifikasını teslim etmesi sonrası katılım sertifikasında belirtilen öğrenim başlangıç-bitiş tarihlerine göre toplam hibesi yeniden hesap edilerek yapılır. Öğrenciler yalnızca Erasmus staj dönemleri için yurt dışında bulundukları süre karşılığı hibe alabilirler. BU SEBEPLE, ÖĞRENCİLERİN PASAPORT GİRİŞ ÇIKIŞ TARİHLERİ İNCELENECEKTİR.
Erasmus öğrencileri yurt dışı hazırlıklarını (vize, belgelerin hazırlığı, konaklama) kendileri yaparlar, problemlerle karşılaştıklarında Uluslararası İlişkiler Ofisi'nden ve Erasmus Bölüm/Birim Koordinatörlerinden destek alabilirler.
Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından kendilerine vize almada kolaylık sağlamak amacıyla Erasmus Staj Öğrencisi olduklarına dair belge verilecektir. Staj yapacakları kurumdan aylık maaş alabilirler, maaş konusu staj yapılacak olan kurumun inisiyatifindedir.
Staj Yapılabilecek (Ev Sahibi) Kuruluşlar Kimler Olmalıdır?
Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede uygun bir işletmeden kastedilen, büyüklüğü, yasal statüsü ve faaliyet gösterdiği ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.
Staj faaliyetinde bulunulacak yurtdışındaki kurumun yükseköğretim kurumu olması halinde, gidilecek kurum işletme olarak değerlendirileceği için Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi olması şartı aranmaz. Yerleştirme (Staj) Hareketliliği’nde gönderen yükseköğretim kurumu ile işletme arasında ikili anlaşma yapılması gerekli değildir.
Ancak; diplomatik temsilcilikler, Avrupa Birliği Kurumları ile Avrupa Birliği (Topluluk) programlarını yürüten kuruluşlar bu faaliyet kapsamında ev sahipliği yapamazlar.
STAJ YERİ İLANLARI VERİ TABANLARI |
- https://leonet.joeplus.org/
- erasmusintern.org
- http://www.iagora.com/work/en/internships
- http://www.globalplacement.com/
- http://www.praxisnetwork.eu/
- www.schooleducationgateway.eu/en/pub/tools.htm
- http://www.educaops.eu/index.php/en/placements-in-cr